innovative
works from
digital father
You must feel while designing.
It doesn't matter that the client didn't like your work.
The important thing is you give a work to your client that you are proud of.
Grow a respect to what you are doing!
award1 pointerHoverItem award2 pointerHoverItem
7 Başarılı E-Ticaret Kampanyası
Mayıs 20

7 Başarılı E-Ticaret Kampanyası

7 Başarılı E-Ticaret Kampanyası

20 Mayıs | 355 |
Gizem DEMİRTAŞ
Gizem DEMİRTAŞ | @gizemdemirtas Communications Manager

E-Ticaret Stratejiniz İçin Level Atlatacak Tavsiyeler: İncelediğim 7 Başarılı Kampanya

Örnek 1: ASOS – Müşterilerinizin Markayı Tanıtmasına İzin Verin

ASOS, çevrimiçi bir moda ve güzellik perakendecisidir.

#AsSeenOnMe kampanyasında marka, kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin sattığını kanıtladı.

Kampanyada ASOS, müşterilerinden #AsSeenOnMe hashtag'i ile Instagram'da kendi fotoğraflarını paylaşmalarını istedi. Resimler daha sonra ASOS web sitesinde bir galeriye girdi ve beslendi.

Bu, müşterilerden büyük katılım ve yanıtlara yol açtı.

Sonuç olarak, kampanya dört yıldan fazla sürdü.

Müşteriler hem görülmeyi hem de duyulmayı sever. Ürünlerinizi kullanarak kendilerini ifade etmek isterler, bu nedenle görüldüklerini ve duyulduklarını hissettirecek fırsatlar yaratın.

Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik kampanyaları, yalnızca müşterilere markanızla etkileşim kurma şansı verdiği için değil, aynı zamanda oluşturdukları içerik, kişisel ağlarından insanları sizden satın almaya çekebileceği için harika bir fikirdir.



 

Örnek 2: REI – Bir Yaşam Tarzı Satmak

En iyi sosyal kampanyaları oluştururken, ürünler yerine yaşam tarzlarını tanıtmak mantıklıdır.

Niye ya? Çünkü müşteriler deneyimlerden etkilenir.

Sadece belirli bir eylemi gerçekleştirmek için belirli bir ürünü satın almazlar. Bunun yerine, bir markayı hedeflerine ulaşmalarına veya bir sıkıntılı noktayı ortadan kaldırmalarına yardımcı olduğu için seçerler. İster bir sorunu çözsün, ister sadece kendilerini iyi hissettirsin, bu deneyimi yeniden yaşamaya devam etmek isterler.

Pahalı çantalar satan lüks bir marka olduğunuzu hayal edin. Çok daha ucuz alternatifler varken tüketiciler neden ürünlerinizi satın alsın? Neden buna ihtiyaçları olsun ki? Ne zaman kullanacaklardı? Çanta belirli bir yaşam tarzıyla ilişkili mi?

İnsanlar ürünleri değil yaşam tarzlarını satın alırlar. O halde doğru yaklaşım, ürünlerinizi müşterilerinizin kişisel kimlikleriyle ilişkilendirmektedir. Bir ürünü rengine ve fiziksel özelliklerine göre satmak yerine, müşterinin elde edebileceği yaşam tarzına veya kimliğe odaklanın.

Bir yaşam tarzını başarıyla satan bir markanın bir örneği, açık hava eğlence ekipmanı sağlayan bir perakendeci olan REI'dir.

Kara Cuma sırasında, REI çoğu markanın tersini yaptı: kapattılar ve müşterileri alışveriş yapmak yerine dışarı çıkmaya teşvik ettiler.


 

Kampanya viral hale geldi ve oradan kapsamı büyüdü.

Marka, REI web sitesinde, kullanıcıların başkalarının #OptOutside deneyimlerini arayabilecekleri bir arama motoru oluşturdu.

Kara Cuma'da #OptOutside yapmak isteyen benzer düşünen insanlardan oluşan bir topluluğa ulaştılar ve diğer markalar gemiye atladı:


REI'nin başarısından ne öğrenebiliriz?

Beklenmedik bir şey yapın.

Kara Cuma ise, basit bir "şimdi satın alın" mesajıyla insanların dikkatini kolayca çekemezsiniz. Bir bireyler topluluğuna girmenin yaratıcı bir yolunu düşünün. İdeal hedef kitlenizi tanımalı ve yalnızca ürününüzü değil, bir deneyim satmalısınız.


 

Örnek #3: TOMS – Müşterilerin Kalbini Çekin

Duygusal hikaye anlatımına sahip kampanyalar, satışları artırır ve markanıza dikkat çeker. Aslında, bir araştırma, insanların kalp damarlarını çekenler gibi duygu temelli kampanyaların, diğer pazarlama türlerinden yüzde 31 daha etkili olduğunu gösterdi.

Bunun nedeni, insanların doğal olarak duygusal olmalarıdır. Alışveriş yaparken, insanlarla etkileşim kurarken ve diğer birçok senaryoda duyguların etkisinde kalırlar.

Sonuç olarak, bir sonraki e-ticaret kampanyalarınız için beyin fırtınası yaparken müşterilerinizin duygusal tepkilerini düşünün. Onları ağlatmanıza gerek yok ama internette binlerce markanın arasından sıyrılacak bir şeyler hissetmelerini sağlamalısınız.

TOMS ayakkabılarının bu kampanyası, doğru yapılan duygusal hikaye anlatımının güzel bir örneğidir. Küresel topluluğa geri vermek isteyen TOMS, Y kuşağının sosyal açıdan bilinçli alıcılar olduğunu fark etti. Herhangi birinden satın almak istemiyorlar, ancak toplum veya dünya için iyi olan markaları seviyorlar.

Bu anlayıştan ve kendi özgecil hedeflerinden ilham alan TOMS, "bire bir" bir iş modeli yarattı. Müşteriler şirketten bir çift ayakkabı aldığında, marka otomatik olarak ihtiyacı olan kişilere bir çift ayakkabı bağışladı. Bu girişim One for One kampanyası olarak adlandırıldı.

Şirket, #ayakkabısız kampanyasıyla daha da ileri gitti – sosyal medyada ayakkabısız ayaklarının bir fotoğrafını hashtag ile paylaşan her kullanıcı için TOMS, toplam 100.000'e kadar bir çift ayakkabı bağışlayacak.


Kampanya, dünyanın dört bir yanından daha az ayrıcalıklı olanların durumuna karşı büyük bir teşhir ve farkındalık yarattı. Hal Rubenstein ve Patti Stanger gibi etkileyiciler bile katıldı:

TOMS'un bu kampanyaları önemli bir dersi ortaya koyuyor:

Müşterilerin markanıza olumlu bakmalarını sağlamak önemlidir.

Duygusal kampanyalar aracılığıyla kitleleri markanız ve sattığınız ürünler hakkında olumlu bir algıya sahip olmaları için etkileyebilirsiniz.

 

 

Örnek 4: Glossier – Akıllarına Takılmayın

Müşterilerin ürünlerinizi satın almasını istiyorsanız, önce kampanyalarınızı hatırlamalarını sağlamanız gerekir.

Ama bu şimdi her zamankinden daha zor.

Dikkat süresi ve insanların içeriğinize ne kadar süre dikkat etmesini sağlayabileceğiniz konusunda çok fazla tartışma var. İnsanların sadece sekiz saniyelik bir dikkat süresine sahip olabileceği sıklıkla söylenir, ancak şanslısınız çünkü insanların vermesi gereken farklı türde dikkatler var.

Peki müşterilerin sizin hakkınızda düşünmesini nasıl sağlayabilirsiniz?

Glossier, markasının temel taşı olarak belirgin bir pembe tonu kullanan bir kozmetik perakendecisidir.

Pink, Glossier'in markasıyla o kadar eş anlamlı hale geldi ki, hayranlar, Glossier'in yapıp yapmadığına bakılmaksızın hemen hemen her günlük öğede rengi gördüklerinde #glossierpink hashtag'ini kullanıyor.

#glossierpink hashtag'inde bulabilecekleriniz:

Glossier ayrıca, hayranlarının önceliklerini ve kişisel farkındalıklarını anladıklarını gösteren gönderiler de paylaşıyor, bu da bu hayranların bireysel farklılıklarını aşıyor.

Ürünü düzenli olarak kullanan müşteriler nemli bir cilde sahip olacak mı? Sağlıklı, daha genç görünen bir cilde kavuşacaklar mı? Ten rengini daha açık veya bronzlaştıracak mı? Sivilcelerden kurtulacak mı?

Glossier, ihtiyaçları ne olursa olsun, hedef kitlesindeki kişilerin kendilerini görebileceği içerikler paylaşır:

Markanızı ve ürününü tek bir şeyle sınırlamayın.

Bunun yerine markanızı çeşitlendirin. Ürününüzü kullanmanın getirdiği sonuçlarla övün. Veya markanızı bir renk, estetik nesne, konum vb. ile ilişkilendirin.

Bu şekilde müşteriler, sebep ne olursa olsun markanızı kolayca hatırlayabilir.


 

Örnek 5: Chubbies Shorts – Kitlenizi Eğlendirin

Müşteriler, ısrarcı pazarlamacılardan ve sıkıcı reklamlardan veya mesajlardan nefret eder.

Peki onların dikkatini nasıl çeker ve onları marka savunucularına dönüştürürsünüz?

Müşterileri bilgilendiren, memnun eden veya eğlendiren içerik oluşturun. İlk hedefiniz, ilk kez gelen müşterilerle ilişkiler kurmaktır – hemen sert bir satış yapmak değil.

İlişki kurmak önemlidir çünkü onların bir kez satın almalarını istemezsiniz. Bunun yerine, ürün veya hizmetinizi tekrar satın almak için müşterilerin geri gelmesini sağlamak istiyorsunuz.

Müşterinizin arkadaşı olmalısınız.

Ama bunu nasıl yapabilirsiniz?

Chubbies, erkek şortlarına odaklanan bir e-ticaret mağazasıdır.

Kimsenin açık satış konuşmaları olan markaları sevmediğini anlıyorlar, bu yüzden insanların takılmak isteyeceği bir marka olmak için alternatif bir yol seçtiler.

Chubbies, esprili bir mizah ve sıradan bir tonla yazılmış metinler yazıyor ve insanları şaşırtan ve etkileşimi artıran müşteri hizmetleri sunuyor.

Bir kampanyada marka, müşterilere sürpriz olarak Big League sakız paketleri gönderdi. Cevap? Müşteriler sakızın fotoğraflarını Chubbies ve arkadaşlarıyla paylaştı:

Başarılı sosyal medya kampanya örneklerinden neler öğrenebiliriz?

Satmak için hevesli olmayın. Bunun yerine, müşterilerinizle uzun vadeli ilişkiler kurmaya odaklanın.

Ayrıca hedef kitlenizin seveceği bir kişilik geliştirin.

Y kuşağına, Z kuşağına veya bebek patlamalarına mı satıyorsunuz? Kitlenizin psikografiğini düşünün. Hangi özellikler onlarla rezonansa giriyor? Havalı mı, rahat mı yoksa klas mı olmalısın?

Müşterilerinizde yankı uyandıracak kişiliği düşünün ve onu benimsemeyi düşünün.

 

 

Örnek #6: Dollar Shave Club – İlgi Çekici İçerikle Takipçileri Çekin

Farklı içerik türleri vardır, ancak tüm harika içeriklerin ortak bir noktası vardır: etkileşime ihtiyaç duyar.

Müşterilerin oluşturduğunuz bilgi grafiğine, blog gönderisine veya videoya tepki vermesini istiyorsunuz. "Beğen" düğmesini tıklamalarını veya bir emoji ile tepki vermelerini istiyorsunuz. Ve onların içeriğinize abone olmalarını veya web sitenizi ziyaret etmelerini istiyorsunuz.

Ancak ilgi çekici içerik nasıl oluşturulur?

Dollar Shave Club, ürünlerini nasıl pazarlayacağını bilen bir jilet abonelik hizmetidir ve stratejilerinden biri de eğitici içerikler kullanarak müşterileri çekmektir.

Eğlenceli, eğlenceli ve görsel içerik kullanarak takipçilerin daha fazla geri gelmesini sağlarlar. Örneğin, ilginç gerçekleri paylaşmak için bilgi grafiklerini kullanırlar ve müşterilere cilt ve saç tipine bağlı olarak tıraş ürünlerini nasıl kullanacaklarını gösteren eğitimler oluştururlar.

Ayrıca #DSCdebates markalı hashtag'leri etrafında anketler oluştururlar. Markalı hashtag harika bir stratejidir, yalnızca insanlara bunun kendilerine ait olduğunu bilmelerini sağladığı için değil, aynı zamanda odakları çok eski sorulara kayarken büyük bir yanıt aldığı için de harika bir stratejidir.

Dollar Shave Club'ın başarısı önemli bir dersi ortaya koyuyor:

İçerik pazarlaması, B2B için olduğu kadar e-ticaret için de güçlüdür. Eğitim içeriği ve merak, takipçileri daha fazlası için geri gelmeye ikna edebilir. Sonuçta, insanlar ilginç ve sıra dışı gerçekleri öğrenmeyi severler.

 

 

Örnek 7: Everlane – Sahne Arkası Geçişi

Perde arkasında yaşananlar her zaman perde arkasında kalmamalıdır.

Bunun nedeni, ekibinizi veya bir ürünü nasıl yarattığınızı göstermenin de harika bir pazarlama malzemesi olmasıdır.

En sevdiğiniz ünlü veya sanatçıyla en son ne zaman bir röportaj izlediğinizi hatırlıyor musunuz? Sanatlarını nasıl yarattıklarına dair ilginç detayları öğrenmeyi seviyor musunuz? Provalarının videolarını görmek ister misiniz? Filmlerine veya konserlerine sahne arkası geçiş izni almak ister misiniz?

Bir ürün veya hizmetin arkasındaki sıkı çalışmayı ve çabayı anlamak, müşterilerin ona daha fazla değer vermesini sağlayabilir.

Lüks bir restoranınız olduğunu hayal edin. Müşterilere bir yemek yaratmanın titiz sürecini göstererek, onu daha da çok takdir edebilirler.

Everlane, üretim ve satış sürecinde şeffaflığı vurgulayan bir çevrimiçi perakende mağazası örneğidir.

Sosyal medyayı ilişkileri güçlendirmek ve markalarını insanileştirmek için kullanıyorlar. Gönderilerinde şirket içi çalışanlar ve ürün geliştirmenin kamera arkası fotoğrafları yer alıyor.

Bu, markalarının etik yaklaşımıyla bağlantılıdır.

Everlane, ürünlerini yaratmak için dünyanın en iyi fabrikalarını bulmakla övünüyor. Bu şekilde müşteriler, sevdikleri ürünleri yaratan kişilerin adil ücret aldıklarından, makul saatlerde çalıştıklarından ve iyi bir ortama sahip olduklarından emin olabilirler.

Marka ayrıca Snapchat'te kendileriyle etkileşime giren müşterilere özçekimler gönderiyor:

Şeffaflık, markanızı çok daha ilişkilendirilebilir hale getirebilir.

X ürününü oluşturmak ne kadar sürer? Ürünün güvenli olduğundan nasıl emin oluyorsunuz? Ürün veya hizmetin yaratılmasına yardımcı olan kişiler kimlerdir?

Müşterilerin perde arkasında neler olduğunu bilmesini sağlayın.

E-ticaret için sosyal medya stratejinizi oluşturmaya hazır mısınız?

Artık netizenlerin ne istediği hakkında bir fikriniz olduğuna göre, sıradaki kampanyanız için beyin fırtınası yapmanın zamanı geldi.

Kullanıcı tarafından oluşturulan kampanyaları tanıtarak, bir yaşam tarzı satarak ve duygusal bağlantı, eğitim ve mizah yoluyla markalaşma yoluyla sosyal medyada hedef kitlenize satış yapabilirsiniz.

Sosyal kullanıcılarla doğal bir şekilde etkileşim kurmayı unutmayın. Onlara satılmış gibi hissettirmeyin.


 

  • e ticaret
  • e ticaret kampanyası
  • sosyal medya kampanya örnekleri

BLOG

Dijital Reklam Ajanslarının
İhtiyaçları Blogumuzda

Logo tasarımından, reklam filmlerine kadar tüm konuları ele aldığımız blogumuzu inceleyebilirsiniz. Sizde dijital reklam ajansları için önemli bilgiler öğrenebilirsiniz.

Yorum Yap
Yorumlar
  • Yorum Bulunamadı.