innovative
works from
digital father
You must feel while designing.
It doesn't matter that the client didn't like your work.
The important thing is you give a work to your client that you are proud of.
Grow a respect to what you are doing!
award1 pointerHoverItem award2 pointerHoverItem
ELEŞTİRİYİ FIRSATA ÇEVİRMEK
Ağustos 24

ELEŞTİRİYİ FIRSATA ÇEVİRMEK

ELEŞTİRİYİ FIRSATA ÇEVİRMEK

24 Ağustos | 612 |
Simay Masharaf
Simay Masharaf | @simaymasharaf Social Media Copywriter

Haksız eleştiri, çoğunlukla biçim değiştirmiş övgüdür.
- Dale Carnegie

 

Krizi fırsata çevirmek biliyorsunuz ki zor ama etkili bir yöntem. Tabii başarılı olursa. Peki yapılan şiddetli eleştirileri fırsata çevirsek? İşte bunun örneğini de Channel 4 sosyal medya üzerinden bizimle paylaştı. Kanala yapılan sert eleştirileri “Complaints Welcome” adlı reklam filmi ile kayda aldı.

Mesaj çok açık, “eleştirilere açığız”

Teknoloji ve internetin gelişmesiyle biliyorsunuz artık Isparta Uluborlu’nun Küçük Kabaca köyünden Emine Teyzem de kendini sosyal medya mecralarında buluverdi. Baktık ki artık ünlülere, kanallara, programlara, dizilere kolayca ulaşabiliyoruz başladık özgürce kendimizi ifade etmeye. Bu güzel bir şey. Tabii yapıcı olduğu takdirde. Çünkü bu sert eleştiriler bir süre sonra linçe dönüşebiliyor. İngiliz televizyon kanalı Channel 4 da uzun bir süredir oldukça fazla eleştiri alan kanallar arasında yer alıyor. Bu nedenle kanel, sert eleştirileri bir reklam filmine alarak “eleştirilere açığız” mesajını verdi.

Sert eleştirilerin hedefinde televizyonda çalışan veya program yapan insanlar var. İnsanların dış görünüşüne, kökenine veya söylemlerine ağır eleştiri yapan kullanıcıların sözleri televizyon kanalı tarafından toplanarak “Complaints Welcome” adlı kampanyada kullanıldı.

Reklamda şikâyetlerin yöneltildiği kişiler rol alıyor

Alex Boutell’in yönettiği reklam filminde gelen şikâyetleri muhataplarına seslendirtiyor. Böylelikle yapılan yapıcılıktan uzak eleştirilere de cevap vermiş oluyor.

Seramik sanatçısı Grayson Perry ihtişamlı cübbesini giyerek Claire karakterine bürünüyor ve “Kendini normal bir kadın gibi göstermeye çalışsa o kadar kötü olmazdı.” eleştirisini seslendiriyor. Catastrophe serisinin yaratıcısı Sharon Horgan ise takım elbiseli yaşlı erkeklerle dolu bir odada kendisine yöneltilen cinsiyetçi şikâyeti dile getiriyor. “Kadınların komik olamayacağı hakkındaki şüphemi doğruluyor.”

Ağır şikâyetlerin yanı sıra mizah dolu şikâyetler de reklam filminde yer alıyor. 1989’dan beri kanalda sunuculuk kapan gazeteci Jon Snow, Game of Thrones karakteri Jon Snow’un kostümünü giyerek kendisine gelen eleştiriyi seslendiriyor. “Hiçbir şey bilmiyorsun Jon Snow.” Ki bence reklamın gidişatını kıran bu minik espri gerçekten hoş bir detay.

Kanal, geçtiğimiz sene de #TogetherAgainstHate projesi ile sanal zorbalık ve nefreti konu almıştı

Channel 4 program direktörü Ian Katz, kanalın merkezince izleyicilerin dünyaya bakış açısı ile mücadele etmek olduğunu, eleştirilere açık olduklarını ve aslında hiçbir şikayet almadıkları zaman endişelenmeye başlayacaklarını söylüyor. Bu arada kanal şikayet etmek isteyen izleyicilerini de [email protected] adresine yönlendiriyor.

Çekilen reklam filmini de şöylece bırakıyorum.

 

  • reklam
  • add
  • socialmedia
  • channel4
  • comlpaintswelcome

BLOG

Dijital Reklam Ajanslarının
İhtiyaçları Blogumuzda

Logo tasarımından, reklam filmlerine kadar tüm konuları ele aldığımız blogumuzu inceleyebilirsiniz. Sizde dijital reklam ajansları için önemli bilgiler öğrenebilirsiniz.

Yorum Yap
Yorumlar
  • Yorum Bulunamadı.