innovative
works from
digital father
You must feel while designing.
It doesn't matter that the client didn't like your work.
The important thing is you give a work to your client that you are proud of.
Grow a respect to what you are doing!
award1 pointerHoverItem award2 pointerHoverItem
KOKU HAFIZASI REKLAMLARDA NE KADAR ETKİLİ OLUYOR?
Mayıs 02

KOKU HAFIZASI REKLAMLARDA NE KADAR ETKİLİ OLUYOR?

KOKU HAFIZASI REKLAMLARDA NE KADAR ETKİLİ OLUYOR?

02 Mayıs | 987 |
Buse Ekelik
Buse Ekelik | @buseekelik Head of Social Media

Dominos açık hava kokulu reklam projesi Domino’s Pizza’nın People Initiative ve AromaticAds ile gerçekleştirdiği outdoor kokulu reklam projesi oldukça etkileşim oluşturmuş, benim de okuduğumda dikkatimi çekti. Proje, kokunun gücünü görsel ile birleştirerek insanları Domino’s şubelerine çekmeyi başarmış. Hatta 3 günde 1500 kişiyi efsane pizza kokusu ile buluşturmuşlar. Yani, insanlar reklamın önünden geçerken pizza kokusu alıyorlar ve bir anda canları pizza çekiyor, şubeye yönleniyorlar.

Dominos pizza koku hafızası

Peki bu koku kitleye nasıl ulaşıyor?

Firmanın ürettiği sistematik koku cihazı reklam panosuna yerleştiriliyor. İnsanlar yaklaştıkça cihazlar enfes pizza kokusu yayıyor. Cihazdaki sistem, içeriye daha önceden yerleştirilen kokuyu, belli aralıklarla buhar yoluyla etrafa yaymak. Pizza kokusu açık havada 3 metre kadar alana yayılırken, reklam panosunun çevresindeki insanlar, panoya bakarak kokunun nereden geldiğini anlıyor. Sistem içine yerleştirilen sensörler, ölçümleme ve raporlamaya da olanak veriyor.

Domino’s Pizza’nın sektördeki rakiplerinden farklı olarak böyle bir proje ortaya koyması varolan ve potansiyel hedef kitlesinde oldukça etki oluşturmuş. Çünkü reklam çalışması, koku alma duyusunun gücünü ve etkisini ortaya koyuyor. Okuduğum makalelerde görsel hafıza 4 aylık bir süreçten sonra %40 etkili olabilirken, koku hafızası 1 yıl sonra bile %60 daha etkili. Dolayısıyla pazarlamada kokunun gizli bir gücü var. Koku duyusu ve hafıza birbirleriyle tahmin ettiğimizden çok daha yakından ilişkili. Unutulması çok zor, hatırlanması ise çok kolay bir duyu. Kullanıcıların karar mekanizmasını, ürünü alması noktasında ya da şubeye yönlenmesi noktasında doğrudan etkiliyor. Tıpkı Domino’s Pizza’nın 3 günde 1500 kişiyi pizza kokusu ile buluşturması gibi.

“Koku Reklamcılığı” ve “Pazarlamada Kokunun Etkileri” ile ilgili farklı örnekleri bir sonraki yazımda sizinle paylaşmaya devam edeceğim.

  • reklamcılık
  • koku
  • hafızası
  • dominos
  • pizza
  • buse
  • ekelik

BLOG

Dijital Reklam Ajanslarının
İhtiyaçları Blogumuzda

Logo tasarımından, reklam filmlerine kadar tüm konuları ele aldığımız blogumuzu inceleyebilirsiniz. Sizde dijital reklam ajansları için önemli bilgiler öğrenebilirsiniz.

Yorum Yap
Yorumlar
  • Yorum Bulunamadı.