De’leri Ki’leri Yanlış Yazmaya Son!
Başımız dertte! Her an birileri bir kenardan çıkıp “Her şey ayrı yazılır!” diye attığımız bir tweet hakkında yorum yapabilir. Yapılan bir araştırmaaya göre günümüzde ayrılıkların büyük bir kısmı sosyal medyada yapılan yazım yanlışarından kaynaklanıyormuş. Şaka şaka, ama olası di mi? Dimi? Değil mi? Nasıl yazılıyordu ya bu?
Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla gün içinde büyük ölçüde metin ile karşı karşıya kalıyoruz. Üstelik metinler artık yalnızca gazete, dergi, haber programlarındaki alt yazılar, kitaplar ve daha pek çok şey gibi sadece tükettiğimiz içerikler değil birebir olarak ürettiğimiz içerikler haline geldi. Aslında bu durumun sanal manada ilk ortaya çıkışı cep telefonlarının hayatımıza jet hızıyla girdiği ve bizi SMS’le tanıştırdığı yıllara dayanıyor. O zamanlar bir SMS 2 kontör olunca karşı tarafın dünya üzerindeki hiçbir dile benzemeyecek şekilde yazdığımız, bütün sesli harfleri reddettiğimiz metinleri anlaması yetiyordu. Yani “a, e, i” gibi önemli harflerimizi bile kullanmadığımız bir SMS'ten sonra kimse kalkıp da “Nasıl -de’yi bitişik yazarsın ya?” demiyordu, demiyorduk. Ama devir değişti, artık diyoruz!
Şey, ki, de, yanlız, yalnış, herkez, çünki, gurup, karalüfer, aşortman, karnıbahar ve daha niceleri…
İşte böyle kelimelerde ve yazım kurallarında çıkmaza düştüğümüzde, olası yanlış anlaşılmaların önüne geçmek istediğimizde ve lise üçüncü sınıfların dersine giren bir Dil ve Anlatım öğretmeni kadar dil bilgisi kurallarına hakim olamadığımızı hissettiğimzde imdadımıza Türk Girişimci Ertuğrul Çetin koştu!
Türkçe akıllı yazım denetleyicisi Türkçeyaz.com vatana millete ve içerik üreten herkese hayırlı olsun! Yapay zeka algoritması ile yazdığınız cümledeki yazım ve noktalama hatalarını tespit eden düzeltme önerisi sunan uygulama gerçekten sade ve kullanışlı bir arayüze sahip. Sosyal medya kullanıcıları tabiki hedef kitlesinin küçük bir kısmını oluşturuyor. Asıl olarak işi içerik üretmek olan kişilerin bu uygulamaya bayılacağına ve sıkça destek alacağına eminiz.
Siteye giriş yapınca karşınıza çıkan beyaz ekrana metninizi yazabilirsiniz. Ardından “Denetle” seçeneğini tıklayın ve gerisini yapay zekaya bırakın. Metninizdeki rekli bir şekilde belirtilen yazım ve noktalama hatarını değiştirerek doğruya ulaşabilirsiniz.
Çok iyi uygulama dimi? Yani şey, değil mi?
- yazım yanlışı
- türkçe
- sözlük
- imla
- noktalama
- türkçeyaz.com
BLOG
Dijital Reklam Ajanslarının
İhtiyaçları Blogumuzda
Logo tasarımından, reklam filmlerine kadar tüm konuları ele aldığımız blogumuzu inceleyebilirsiniz. Sizde dijital reklam ajansları için önemli bilgiler öğrenebilirsiniz.
Yorum Bulunamadı.