innovative
works from
digital father
You must feel while designing.
It doesn't matter that the client didn't like your work.
The important thing is you give a work to your client that you are proud of.
Grow a respect to what you are doing!
award1 pointerHoverItem award2 pointerHoverItem
Full funnel pazarlama nedir?
Mayıs 27

Full funnel pazarlama nedir?

Full funnel pazarlama nedir?

27 Mayıs | 360 |
Gizem DEMİRTAŞ
Gizem DEMİRTAŞ | @gizemdemirtas Communications Manager

Tam dönüşümlü bir pazarlama stratejisi, pazarlama mesajlarınızı bir müşterinin şu anda bulunduğu satın alma aşamasına göre uyarlamayı içerir. Yalnızca satışa odaklanmak yerine, 360 derecelik müşteri yolcuğunun tamamını dikkate alır ve ilişkileri geliştirmeye ve daha iyi bir marka deneyimi oluşturmayı amaçlar. 

İyi bir tam dönüşüm stratejisi için bir dizi dahili ve harici kaynaktan verilerin toplanması gerekir. Yolculuğun her aşamasında bu veriler size yol gösterecektir. Sonuç ise daha fazla satış ve daha fazla yatırım getirisidir.

Tam dönüşümlü bir pazarlama stratejisi nedir?

Pazarlama hunisinin aşamaları

Tam dönüşümlü pazarlamanın önemi

Tam dönüşümlü bir pazarlama stratejisi nasıl uygulanır?

Tam dönüşüm hunisi kampanyasını değerlendirme

 

Tam dönüşümlü bir pazarlama stratejisi nedir?

Bu entegre pazarlama yaklaşımı, huniyi tamamen bağlantılı bir akış olarak ele alır - bir aşama diğerinin başarısını yönlendirir. Tam kapsamlı bir pazarlama stratejisi oluşturmak, pazarlama mesajlarınızı her kişiyle bir satış yapmaya odaklanmak yerine, müşterinin şuanda içinde bulunduğu belirli aşamaya ve zihniyete göre uyarlamayı içerir. Tüm müşteri yolculuğunu göz önünde bulundurur ve baştan sonrailişkileri beslemeye ve daha iyi bir marka deneyimleri oluşturmaya çalışır. Müşteriler, dönüşüm hunisinin her aşamasında farklı kanallara ve mesajlara ihtiyaç duyduğundan, pazarlama stratejilerini buna göre ayarlamak önemlidir. Bu stratejik yaklaşım, her bir taktiğin farklı bir amacı ve hedefi olduğundan, kampanyanız için kullandığınız pazarlama taktiklerine de yansır. Dönüşüm hunisi tamamına odaklanarak çok geniş bir kitleye ulaşabilir ve zaman içinde karar vermeye en yakın müşterilere kadar daraltmaya başlayabilirsiniz.

Pazarlama Hunisinin Aşamaları

Farklındalık

Pazarlama hunisindeki ilk aşama, dönüşüm sağlama olasılığı en düşük olarak farkındalıktır. Amaç, geniş, genel bir pazarlama kitlesine ulaşmak ve ürün veya hizmetinize ihtiyaç duymadan önce kullanıcılarla buluşmaktır. Farkındalık aşaması, genellikle doğrudan dönüşümlerle sonuçlanmadığı için gözden kaçar ancak bu aşamaya harcadığımız çabalar daha sonra temettü ödeyecektir.

Farkındalık yaratan pazarlama çabaları, tüketicileri markanızla tanıştırarak, satın alma kararları verme zamanı geldiğinde akıllarında kalmanıza yardımcı olur. Kullanıcıları ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında daha fazla bilgi aramaya iter. Bu aşamanın ideal kanalları ve taktikleri, akış platformlarında ve web genelinde video ve sesli reklamları içerir. Geneksel ev dışı ve dijital reklamlar da geniş bir pazar bilinci oluşturma konusunda harika bir iş çıkarır.

Düşünce

Pazarlama dönüşüm hunisinin bir sonraki aşaması değerlendirme aşamasıdır. Bu aşamadaki müşteriler zaten markanızın farkındadır ve artık ürünleriniz veya hizmetleriniz ile rakipleriniz hakkında daha fazla bilgi toplamak için çalışmaktadır. Bu sre zarfında, ihtiyaçları  için en iyi çözümü bulmak için seçeneklerini tartıyorlar. Bu aşamadaki etkili kanallar, müşterilerin ücretli arama, görüntülü arama ve sosyal edya reklamlarının yanı sıra yerel olarak ilgili web sitesi içeriğinin yanına veya e-posta gelen kutularına yerleştirilen içeriğe dayalı hedef reklamlar aracılığıyla sorularına daha doğru hitap eder.

Dönüştürmek

Son olarak, dönüştürme aşaması sonuncu aşamadır. Bu aşamada müşteri, parasını nereye harcamak istediği konusunda karar vermeye hazırdır. Bu seçeneklerini araştırdıktan sonra en yüksek dönüşüm sağlama olasılıklarıdır. Bu aşamada müşterilere ulaşmak için kullandığınız mesajlar yüksek oranda hedeflenmiş ve onların ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiştir. Ücretli arama ve yeniden hedeflenmiş görüntülü reklamlar veya yerel reklamlar gibi kanallar, müşterilere karar verme sürecinde ulaşmaya çalışır.

Pazarlama dönüşüm hunisinin en önemli aşaması gibi görünsede, dönüşümlere yol açtığı için ilk aşama büyük önem arz etmektedir.

Tam Dönüşümlü Pazarlamanın Değeri

Belki de hatırlanması gereken en önemli şey herhangi bir zamanda karar verme sürecinin farklı noktalarında potansiyel müşterilerin olduğudur. En değerli müşterilerinizden bazıları hala markanızdan habersiz olabilir ve siz onlara onu keşfetmeleri için ihtiyaç duyduklarımesajları verene kadar bilmezler. Ancak tüm kullanıcılar, farkındalıktan dönüşümlere kadar tam bir mesaj yığınına maruz kalmaz. Pazarlama hunisine giriş noktaları, kullanıcılar arasında farklılık gösterir. Bazıları için ya markaya ilk kez maruz kalırlar ya da huninin en üstünde yeniden etkileşime girerler. Markaya zaten aşina olan diğer kullanıcılar ise orta ve alt hunilerde mesajlar almaya başlarlar. Tam dönüşüm hunisi pazarlama stratejisi, her müşteri için çalışmayabilecek izole kampanyalar dağıtmak yerine, dönüşüm hunisinin devam eden aşağı çekilmesiyle desteklenir. Tüketici davranışı ve tüketim kalıpları tahmin edilemez olabilir ve demografik özellikler arasında değişebilir. Her aşamada müşterilere çevrimiçi ve çevrimdışı davranışları göz önüne alındığında en alakalı mesajlarla hitap ederek, müşterileri sürekli olarak nihai dönüşüm işlemine yaklaştırabileceksiniz.

Tam Dönüşümlü Bir Pazarlama Stratejisi Nasıl Uygulanır?

Tüm huni pazarlama kampanyasını dağıtmak için ilgili mesajlaşmayı gerçekleştirmek ve tüketici yolculuğunun her aşamasını hedeflemek için gereken kaynaklara sahip olmak önemlidir. Kampanya, pazarlamanın başarabileceği belirli bir genel iş hedefine yönelik olmalıdır. Kampsamlı bir hedef belirledikten sonra, dönüşüm hunsinin her aşaması için bireysel hedefler belirleyebilirsiniz. Müşteri web sitenize çekmek, ilgili içeriği indirmelerine izin vermek veya müşterilerin bir demo talep etmesini sağlamak olsun.Dönüşüm hunisinin her aşaması, müşterilerin bir sonraki aşamaya geçmeden önce ulaşması gereken belirli ve benzersiz bir hedefe sahip olmalıdır.

Bu hedefleri belirlerken kime ulaşmaya çalıştığımızı ve onların hangi kanallarla veya cihazlarla etkileşime geçeceğini anlamak önemlidir. Dönüşüm hunisinin her bölümü için daha ideal kanallar vardır. Ancak nihayetinde müşterinizin tercihleri, dnüşüm hedeflerine ulaşmak için en iyi yöntemleri belirleyecektir. Yolculuk boyunca hedefleme, geniş bir pazar farkındalığı yaratan ve dönüşüm sağlayacak yüksek hedefli mesajlara darltan bir akışa benzemelidir.

Tam Dönüşüm Hunisi Kampanyasını Değerlendirme

Tam dönüşüm hunisini kapsayan bir kampanyayı yönetirken, müşteriler dönüşüm hunisinin alt düzeyine ulaşmadan ve dönüşüm gerçekleştirmeden önce sonuçlarınızı değerlendirmek ve marka bilinirliği kampanyalarının değerini göstermek zor olabilir. Unutulmaması gerken en önemli şey, dönüşüm hunisinin üst kısmındaki kanalların kritik bir amaca hizmet ettiğidir-alt seviyeleri doldurmak. Üst ve orta hunilere dikkat edilmedikçe ve müşteriler, alıcının yolculuğunda ilerlemeye teşvik edilmedikçe, daha düşük seviyeli dönüşümler hızla düşecektir. En güçlü yatırım getirisi her zaman daha düşük seviyeli kanallarda bulunur, ancak bu olası satışlar ve dönüşümler, dönüşüm hunisinin yukarılarından yeni potansiyel müşteriler gelmeden kuruyacaktır.

Son olarak, verilerde temsil edilen fırsatları ve boşlukları anlamak önemlidir. Sonuçlarınız, hedef kitlenizin kampanyalarınızla nasıl etkileşime girdiğini gösterecek v ehuni boyunca daha fazla potansiyel müşteri veya dönüşüm elde etmek için daha fazla fırsat olup olmadığını size gösterecektir. Hangi mesajların en fazla sonucu verdiğine dikkat edin ve kampanyalarınızı bu dil veya teklif etrafında optimize edin. Tüm kitle demografinizin kampanyanızla etkileşime girip girmediğini kontrol edin. Belki belirli kanallar hedef kitlenizin bir bölümüne ulaşmıyor ve onların mobil veya başka bir cihaz üzerinden hedefleyerek daha fazla sonuç almaya başlayabilirsiniz. Dönüşüm hunisindeki iyi çalışmayabilecek deneyimleri anlamanın pek çok yararı vardır, bu nedenle her zaman kitlelerin kampanyaları nerede bıraktığını kontrol edin ve çabalarınızı orada iyileştirmeye odaklanın. 

 

 

 

  • full funnel pazarlama
  • full funnel marketing
  • tam yönlendirmeli pazarlama

BLOG

Dijital Reklam Ajanslarının
İhtiyaçları Blogumuzda

Logo tasarımından, reklam filmlerine kadar tüm konuları ele aldığımız blogumuzu inceleyebilirsiniz. Sizde dijital reklam ajansları için önemli bilgiler öğrenebilirsiniz.

Yorum Yap
Yorumlar
  • Yorum Bulunamadı.