innovative
works from
digital father
You must feel while designing.
It doesn't matter that the client didn't like your work.
The important thing is you give a work to your client that you are proud of.
Grow a respect to what you are doing!
award1 pointerHoverItem award2 pointerHoverItem
Ben yaptım, öyleyse seviyorum
Mart 18

Ben yaptım, öyleyse seviyorum

Ben yaptım, öyleyse seviyorum

18 Mart | 362 |
Simay Masharaf
Simay Masharaf | @simaymasharaf Social Media Copywriter

Geçen günlerde “boho” tarzında bir vazo yaptım. Hem de malzemelerine aman aman paralar yatırmadan ve bence o dünyanın en güzel vazosu. Benim için her zaman bizzat kendimin bulunduğu DIY projeleri en bi’ sevdiğim olmuştur fakat evde olduğumuz bu süre içerisinde DIY’lere ilginin arttığını söylemek çok da yanlış olmaz. Aynı zamanda satın alınan bir üründen daha çok değer verdiğimiz de doğruya doğru. Çünkü içinde emek var, sen yaptın. Pazarlamada da çok kıymet veriliyor olmalı ki ismi bile var; “IKEA etkisi”.

Peki nedir bu IKEA etkisi?

Aslında değişken bir değer olan “IKEA etkisi”, sanılanın aksine sadece mobilya sektörü ile ilişkili değil. Aksine, başta pazarlama olmak üzere neredeyse tüm sektörleri yakından ilgilendiriyor.

IKEA etkisi, ürünün üretilmesinde, geliştirilmesinde, kısacası son haline gelene kadar gerçekleşmesi gereken aşamalardan birinde ya da birkaçında katkı sağlayanların ortaya çıkan ürüne normalden daha fazla değer vermesi durumuna denir.

IKEA’dan ya da başka bir markadan sıradan görünümlü bir mobilya aldınız ve talimatlara uyarak monte edip ihtiyacınız olan yere yerleştirdiniz. Emek vererek yaptığınız o mobilya her ne kadar sıradan olsa da, birkaç saat veya gününüzü harcayarak monte ettiğiniz bir obje olduğu için, sizi için artık hayatınızda önemli bir yerde konumlanıyor.  Yani bir tüketici olarak tükettiğimiz ürünün yapımında yardımcı olduğumuz için o ürünü daha çok seviyoruz.

Do it yourself (DIY), ve maker gibi akımların oldukça popüler olması da tamamıyla IKEA etkisi ile ilgili bir durumdur.

Eğer yeni bir ürün tasarlayacaksanız ve ilgi görmesini istiyorsanız siz de markalarınızı IKEA etkisine göre tasarlayabilirsiniz. Bu pazarlama yöntemi ile tüketiciler arasında oldukça sevilen bir marka konumuna ulaşabilirsiniz.

  • ikea effect
  • ikea etkisi
  • diy
  • maker
  • marketing

BLOG

Dijital Reklam Ajanslarının
İhtiyaçları Blogumuzda

Logo tasarımından, reklam filmlerine kadar tüm konuları ele aldığımız blogumuzu inceleyebilirsiniz. Sizde dijital reklam ajansları için önemli bilgiler öğrenebilirsiniz.

Yorum Yap
Yorumlar
  • Yorum Bulunamadı.