innovative
works from
digital father
You must feel while designing.
It doesn't matter that the client didn't like your work.
The important thing is you give a work to your client that you are proud of.
Grow a respect to what you are doing!
award1 pointerHoverItem award2 pointerHoverItem
BAŞARILI REKLAM SİZİ ETKİLER, DOĞRU MÜZİK İSE ALIR GÖTÜRÜR
Mayıs 09

BAŞARILI REKLAM SİZİ ETKİLER, DOĞRU MÜZİK İSE ALIR GÖTÜRÜR

BAŞARILI REKLAM SİZİ ETKİLER, DOĞRU MÜZİK İSE ALIR GÖTÜRÜR

09 Mayıs | 1866 |
Cansu Acar
Cansu Acar | @cansuacar Social Media Copywriter

Geçen hafta reklamlarda sloganların önemi üzerine bir yazı yazmıştım.  Bu hafta ise bir diğer önemli husus olan reklamlarda müzik kullanımı hakkında naçizane fikirlerimi sizlerle paylaşacağım.   

Reklamlarda müzik kullanımı, birçok kişinin göz ardı ettiği bir durum gibi gözükse de aslında yabana atılacak bir mevzu değil. Etkili bir müzik kullanımı markanızın etkisini ve hatırlanma derecesini artırdığı gibi insanlarda duygusal tepkiler ortaya çıkarma konusunda da çok önemli bir reklam çalışmasıdır. Markaların tüketicilerden beklentisi ürünlerini satın alması. Peki ya tüketiciler dan diye bir markaya sempati duyarlar mı? Siz bir çaba göstermezseniz, iyi bir reklam çalışması yapmazsanız üzgünüm ama maziye karışma ihtimaliniz biraz fazla. Tüketicilerin, ürünlerinizi satın alma aşamasına gelmesini istiyorsanız müziğin kullanımının burada çok önemli bir yeri var. İyi seçilmiş bir müzik eğlendirirken, dinlendirirken kullanıcıların hafızalarında yer ediniyor ve duygular oluşturmaya yardımcı oluyor.                        

Örneğin AVM’lerde çalınan ritimli müzikler daha çok alışveriş yapma duygusunu harekete geçiriyor. Şahsen ben güzel müzik duyduğum bir mağazada daha çok oyalanıyorum ve bu mağazayı bana güzel duygular hissettirdiğini hafızama kazıyarak kodluyorum. Bunu siz de yapıyorsunuz biliyorum çünkü yaptığım bir araştırmaya göre yalnız olmadığımı, her 10 kişiden 9’unun müzik çalan mağazayı tercih ettiğini okudum.

Yapılan bir araştırmaya göre müşterilerin yüzde 90’ı müzik çalan mağazaları tercih ediyor ve çevrelerine öneriyor. Müşterilerin yüzde 76’sı müzik sayesinde mağazalarda daha rahat hissederek alışveriş yaptıklarını belirtirken, yüzde 63’ü müzik çalınan mağazalarda daha fazla vakit ve para harcadıklarını söylüyor.”

Artık siz de bu araştırmadan haberdarsınız, muhabbeti dönerse bir iki kelam edebilirsiniz :) Mağazada müzik kullanımı tüketicinin olumlu duygularının yanı sıra markanın imajını ve sadakatini de etkiliyor. Üstelik bu durum sadece mağazalarda değil; restoranlar, turistik mekânlar ve spor merkezleri için de geçerli. Müzik sadece olumlu bir hava yaratmak için değil aynı zamanda olumsuz bir durumu dağıtmak için de kullanılabilir.

Bu satırları yazarken aklıma direkt Koton’un “Anlaması lazım, tam benim tarzım” şarkısı geldi. Sözleri bir bütünlük içerisinde ve müziği hoş olan bu reklam müziği Koton deyince akla geliyor ve dile takılarak insanda söyleme isteği uyandırıyor. Bugün dilime dolanacak olan şarkı belli oldu yani :)  İnsanlar izledikleri reklamlarda sevdikleri müzikleri dinleyerek o reklamların kime ait olduğunu araştırıyor. Koton’un bu şarkısına da ilgi eksik olmamış haliyle. Blog sitelerinde paylaştıkları yazıda Belki bize gelen en çok yorumlardan biri “Bu şarkının tamamını nasıl dinleriz?” oldu. Bu ilgiyi karşılıksız bırakmadık. Sadece nakaratıyla dillere dolanan şarkının tamamını yayınladık.” diye bir kısım paylaşmışlar. Gördüğünüz üzere anlatmama gerek yok iyi bir müziğin markayı nasıl etkilediğini, tüketicideki etkisini burada net bir şekilde görebilirsiniz. Artık müzik; destek öğesi olmaktan çıkarak temel bir öğe haline geldi!

Reklamda müzik kullanımını başlığıma taşımamın asıl nedeni ise duşta şarkı dinlerken alakasız reklamların çıkıp beni dinlemeye mecbur bırakmaları. Bu çoğumuzun başına geliyordur; duş alırken keyifle dinlemek üzere en sevdiğiniz playlisti açmışsınızdır ve şarkı bitiminde hem uzunluğuyla hem sıkıcılığıyla bir reklam çıkar bütün o huzurunuzu elinizden alır. Hâlbuki eğlenceli, ritimli bir müzik kullanımı ile anlatmak istediklerinizi aktarsanız biz o müziği seve seve dinler, reklama da kulak kabartmış oluruz değil mi?

Misal hoşuma giden bir reklam müziğine denk geldiğimde daha sonrasında onu araştırıyorum ve vaktimi boşa harcamadıkları için bu durum karşılıklı bir memnuniyet sağlıyor.

Sevgili reklam çalışanları, emekçileri umarım kaliteli bir reklam müziği kullanımı konusunda etkili çalışmalar yapar ve tüketicileri memnun edersiniz; karşılığında siz de iyi sonuçlar elde edersiniz! Bu haftalık kişisel blogumun sonuna gelmiş bulunmaktayız, bir sonraki kafama takılan, başlığıma taşıyacağım bir konu ile haftaya görüşmek üzere!

  • reklamcılık
  • müzik
  • koton
  • anlaması lazım

BLOG

Dijital Reklam Ajanslarının
İhtiyaçları Blogumuzda

Logo tasarımından, reklam filmlerine kadar tüm konuları ele aldığımız blogumuzu inceleyebilirsiniz. Sizde dijital reklam ajansları için önemli bilgiler öğrenebilirsiniz.

Yorum Yap
Yorumlar
  • Yorum Bulunamadı.