Sosyal Medya Yönetimi
Sosyal medya yönetimi planlaması, bir markanın veya bireyin sahip olduğu sosyal medya platformları üzerinden, mesajını hedeflediği kişilere ulaştırmak üzere sosyal medyanın ne şekilde kullanılması gerektiğinin belirlenme sürecidir. Sosyal medya yönetimi bir süreçtir ve plan üzerine toplanmıştır ve biz buna sosyal medya planlaması diyoruz.
Sosyal medya yönetimi dünyada ve Türkiye’de oldukça yüksek oranlarda kullanılmaktadır. Markalar ile kendi işini yapmak isteyenler için özellikle (PR) marka bilinirliliğini ve sosyal medya yönetimi üzerindeki imajını oluşturma aşamasında yapılan en önemli çalışmalardan birisi en doğru analiz ve strateji ile belirlenmiş hedef kitleye en doğru günde ve saate, en doğru mecralarda ulaşılmasını sağlayarak satın alma eylemini gerçekleştirmek veya ürün ile hizmet bilinirliliğinin sağlanması için yapılan iyi bir sosyal medya yönetimi planlamasıdır.
Sosyal medya yönetimi planlaması ile önce hesabınız ne durumda ve gelecek zamanda hesaplarınızın nerede olmasını istediğiniz, hedeflerinize ulaşmak için hangi araçları kullanacağınız gibi konular yer almaktadır.
Sosyal Medya Yönetimi Stratejisi:
- Keşif
- Hedef kitle analizi
- Rakip analizi
- İletişim dili oluşturma
- Zaman, metin ve mecra ayrımı
- İçerik yönetiminde takip
Sağlıklı ve başarılı bir sosyal medya yönetimi planlaması oluşturmadan önce hedeflerimizi belirlemeliyiz. Hedefler doğrultusunda planlamamızı oluştururken, ilerisi için çalışmalarımızda bize faydasının olduğunu düşündüğüm bu soruların cevaplarını bulmamız gerekmektedir.
- Vermek istediğiniz mesaj nedir?
- Hedef kitleniz kim?
- Hedef kitlenize hangi mecralar aracılığı ile ulaşılmalıdır?
- Hangi zamanda yapılmalıdır?
- Bütçeniz nedir?
Sosyal Medya Planlamasının Hazırlanış Aşamaları
1. Ürün ve Hizmet Analizi
Öncelikle kendinizi yani yaptığınız işi, sattığınız ürün veya hizmeti çok iyi tanıyor olmalısınız. Bu noktada sattığınız ürün veya hizmetinizin iyi bir analiz çalışması yapılır. Dolayısıyla sattığınız ürün veya hizmetin özellikleri neler, faydaları neler, zararları var mı, hayatımızdaki yeri nedir ve nasıl olmalıdır gibi sorulara cevaplar bulunarak en kapsamlı şekilde analiz gerçekleştirilir.
Aslında sosyal medya yönetimi planlaması oluşturmadan önce yapmamız gereken bu aşama çok önemlidir. İyi bir planlama için markanın pazarı hakkında araştırmalar yapılmış ve olası fırsat ile tehditler öngörülmeye çalışılmış olması gerekir. Rakiplerin durum ve stratejileri incelenmiş, karşı durum ve stratejiler geliştirilmiştir. Ayrıca markanın güçlü ve zayıf olduğu noktalar ile olası fırsat ve tehditlerinin S.W.O.T. analizi yapılmış olunması gerekmektedir.
2. Hedef Kitle Analizi
Markanın hangi hedef kitleye ulaşmasını ve iletişime girmesini belirlemek ürünün veya hizmetin bilinirliliğini arttırmak açısından önemlidir. Yapılan analiz ve araştırmalar sonucunda hedef kitlenizin özellikleri yani ihtiyaçları, ürün veya hizmetiniz ile uyum sağlaması gerekmektedir.
Hedef kitle belirlerken dikkat edilecek önemli unsurlar:
- Hedef kitlenin demografik özellikleri
- Yaş aralığı
- Cinsiyet
- Medeni durum
- Sosyoekonomik düzey
- Meslek
- Eğitim
- Hedef kitlenin coğrafi özellikleri
- Ülke
- Şehir
- İlçe
- Hedef kitlenin pikografik özellikleri
- Kişinin ilgi alanları
- Tüketim alışkanlıkları
3. Sosyal Medya Platformlarının Tercihi ve Kullanılacak Olan Yöntem
Hedef kitlenize doğrudan ulaşabileceğiniz sosyal medya yönetimi platformları seçilmelidir. Hedef kitleniz hangi bölgede ve hangi iletişim aracını kullanıyor? Hedef kitleniz hangi sosyal medya platformunda ne kadar süre geçiriyor ve kullanım alışkanlıkları nelerdir gibi sorulara en iyi şekilde cevap verilmelidir.
Sattığınız ürün veya hizmetin kullanıcılar tarafından arama motorlarında ve sosyal medya yönetimi mecralarında ne kadar aratılıyor ve ulaşılabiliyor olması sizin için önem taşımaktadır. Bu bağlamda Türkiye’de aranılan en popüler kelimeler üzerinden ve Google AdWords anahtar kelime planlayıcı üzerinden kullanıcıların aradığı kelimeleri analiz ederek onlara faydalı bilgi verebileceğiniz içerikler sunmalısınız.
[FORM]