innovative
works from
digital father
You must feel while designing.
It doesn't matter that the client didn't like your work.
The important thing is you give a work to your client that you are proud of.
Grow a respect to what you are doing!
award1 pointerHoverItem award2 pointerHoverItem
MARKA STRATEJİLERİ
Şubat 12

MARKA STRATEJİLERİ

MARKA STRATEJİLERİ

12 Şubat | 349 |
Merve Yıldırım
Merve Yıldırım | @merveyildirim Social Media Copywriter

Marka yöneticileri, markanın sosyal medya yolculuğuna çıkmadan önce markayı iyi okurlar, öğrenirler, anlarlar ve markayı tanıdıktan sonra en iyi durağa kadar taşımak isterler. 

Peki markayı öğrenirken, nelere dikkat edilmelidir? Bir marka en iyi nasıl öğrenilir? Gelin bunların cevaplarına bakalım. 


1- MARKAM KİM? 

Markamın amacı nedir, ne amaca hizmet ediyor? Bunun cevabını bir kenara yazdıktan sonra amacımızı kafamızda iyi oturtmamız gerekiyor. Örneğin ben bir çay markasıyım ve amacım tamamen insanlara doğallığı anlatmak olsun. Amacımı ortaya çıkardım. Benim amacım; bir çay markası olarak rakiplerimden sıyrılıp tamamiyle doğallığı anlatmak, diyebilmeliyim. 

2- MARKAMI ANLATIRKEN NEYİ ÖNEMSİYORUM?

Markamın bir sesleniş dili olmalı, doğallığı amaç edindik diyelim ama bununla kalmıyor, bu doğallığı anlatırken önemsediğim kurallar neler? Hedef kitleme sen diliyle mi hitap etmeliyim, daha mı kurumsal olmalıyım? Önemsediğim kuralları başta belirlemeli ve bu çizginin dışına çıkmamalıyım.

3- HEDEF KİTLEM KİM?

Markamın amacını ve önemsediklerini oturttuktan sonra diğer bir önemli hususumuz hedef kitle oluyor. Hizmet verdiğim ürünü kime satacağım? Bu hizmeti kimler alsın istiyorum? Çay markası örneğinden devam edelim. Ben çaylarımın %30’unu erkekler %70’ini ise kadınlar kullansın istiyorsam, sosyal medya yolculuğumdaki içerikleri de buna göre planlamalıyım. Yapacağım tüm fikirsel çalışmalarda, bu hedef kitlenin sevdiği içeriklere yönelmeliyim ve dikkatini çekebilmeliyim. 

4- MARKAMIN DEĞERLERİ 

Markamın kişiliğine uygun bir karakter çizmeliyim ve bu karakter doğrultusunda markamın vizyonu, misyonu, markamın temel prensipleri, markamın itibar dilindeki seslenişi, markamın sloganı, markamın asla yapmayacakları, markamın paylaşım stratejileri geliştirilmeliyim.

5- MARKAMIN REKLAM YÖNETİMİ

Markamın karakteri, içerikleri, paylaşımları ve diğer anlattığımız tüm hususlar tamamlandıktan sonra markamın bir reklam yönetimi olmalıdır. Bu da yine hizmet verdiğim alana göre değişkenlik gösterebilmektedir. Açık alan reklamları, sosyal medya reklamları, Google Earth reklamları, Tv reklamları, Youtube reklamları gibi birçok reklam alanı mevcut. Bu alanı tamamiyle markamın ihtiyacı belirlemelidir. 


Her markanın yolculuk serüveni farklıdır. Önemli olan bu yolculukta, markayı hedef kitleye ve potansiyel müşterilere en iyi şekilde anlatmaktır. Her şeyden önce karşı taraftan bakıldığında markada siz ne görmek isterdiniz? bu soruyu da kendinize sormalı, görmek istemediğiniz şeyleri yapmamalı, gündemi sıkı takip etmeli ve sloganınızı, marka karakterine yansıtmalısınız. Karakterinizi bir kere belirlemelisiniz.

  • marka stratejileri
  • marka yöneticiliği
  • içerik planlama

BLOG

Dijital Reklam Ajanslarının
İhtiyaçları Blogumuzda

Logo tasarımından, reklam filmlerine kadar tüm konuları ele aldığımız blogumuzu inceleyebilirsiniz. Sizde dijital reklam ajansları için önemli bilgiler öğrenebilirsiniz.

Yorum Yap
Yorumlar
  • Yorum Bulunamadı.