innovative
works from
digital father
You must feel while designing.
It doesn't matter that the client didn't like your work.
The important thing is you give a work to your client that you are proud of.
Grow a respect to what you are doing!
award1 pointerHoverItem award2 pointerHoverItem
Native Reklam Nedir?
Kasım 15

Native Reklam Nedir?

Native Reklam Nedir?

15 Kasım | 1171 |
Gizem DEMİRTAŞ
Gizem DEMİRTAŞ | @gizemdemirtas Communications Manager

Dijital pazarlama son yıllarda olduğunda daha hızlı bir şekilde kendi alanını genişletiyor. Reklamları engelleyici çeşitli programların kullanılması ve reklamdan uzaklaşan tüketiciler için başka tarz internet reklamcılık çeşitleri ön plana çıkmasına neden olmuştur. Bunlardan biri de native marketing de denilen, doğal reklamcılıktır. 
“Native Advertising” olarak kullanılan yöntem Türkiye pazarlama literatürüne “Doğal Reklamcılık” olarak girmiştir. Temel olarak doğal pazarlama; hazırlanan reklam içeriğinin sunulduğu mecraya (sosyal medya kanalı, haber siteleri vb.) uygun bir formatta göre hazırlanmasıdır. Örneğin sosyal içerik platformu olan Onedio platformunda yayınlanacak bir reklam bu sitenin formatına ve dizaynına göre hazırlanır. Doğallık sağlanmış olur. Doğal reklam kullanan firmalar satış yapma amacından çok tüketici ile marka arasında uzun süreli ve kalıcı ilişkiler kurmayı amaçlamaktadır. 
Doğal reklam marka için oluşturulan içeriklerin belli bir ücret karşılığı yayınlanması süreciyle başlar. İnternet üzerinde yer alan oyunlar, paylaşılan videolar, blog yazıları, sosyal medya araçları aracılığıyla yapılan doğal reklam uygulamaları kullanıcıların bunu görüp, sosyal çevresiyle paylaşması reklamın bir diğer değerli olgusudur.
The Atlantic dergisinde 2003 yılında ilk doğal reklam örneği yayınlanmıştır. Scientology Kilisesi’nin belli bir ücret karşılığında kilise ve Scientology inancı hakkında bir makale yazılmasını istemiştir. Makalenin sol üst köşesinde “sponsor içeriği” yazmakta, fare ile üzerine gelindiğinde “Bu nedir?” sorusu gözükmekteydi. Doğal reklamın ilk örneği olan bu reklam, okuyucuları tepkisini çekmesinden dolayı, internet sayfasının aşağı kısımlarına taşınmıştır. 
Doğal reklamcılıkta seçilen platformun içeriğine uygun hazırlanan içerik ücret karşılığında yayınlanır. Ayrıca reklam kutusu yoktur. Platformla uyumlu olduğundan kutu reklamları gibi tüketiciyi rahatsız etmeden genel yayın akışına uygun biçimde tüketiciye sunulur. Yani doğal biçimde sunulur. Özel hazırlanan reklamlar bulundukları platformla aynı tip ve karakterde olduğundan, editoryalle bağlantılı olduğu için doğal reklam adını almıştır. Kullanım hızının arttığı günümüzde doğal reklamlar genellikle test, makale, video, infografik sayfalar ve özel projeler gibi içerik modellerinde kullanılmaktadır. Doğal reklamların öncelikle seçilen hedef kitleye uygun ve seçilen platforma uygun hazırlanması önemlidir. Doğal reklam hazırlanıp uygulandıktan sonra geri dönüşlerin nasıl olduğu ve başarılı olup olmadığını ölçmek gerekecektir. Marka sayfasında geçirilen zaman ve reklamın sağladığı geri dönüş oranları doğal reklamın ölçümlemek için kullanıldığı yöntemlerdir. 
Ocak 2018 Global Dijital grubun yayınladığı rapora göre interneti kullanan 4 milyardan fazla olduğu saptanmıştır. Dünyada 3 milyardan fazla insan her ay sosyal medyayı kullanıyor, dünya nüfusunun %49’u ise mobil cihazlar ile interneti kullanmaktadır. https://digitalreport.wearesocial.com/ Laptop ya da masa üstünden internete erişim %43, mobil telefonlardan erişim %52, tabletlerden erişim %4, diğer cihazlardan erişim %0,14’tür. Ayda 2.17 milyar facebook kullanıcısı (bir önceki yıla göre kullanım %15 artmıştır.) %88’i mobil cihazlarla giriş yapmaktadır. Ayda 800 milyon kişi instagramı ziyaret etmektedir. Toplamın %11 ini oluşturmaktadır.
81 milyon nüfuslu Türkiye’de 2018 yılındaki internet kullanımı e sosyal medya etkisi sonuçlarına bakacak olursak https://digitalreport.wearesocial.com/ (Erişim Tarihi: 08.05.2019); 
-Nüfusun %67’si ile 54.3 milyon internet kullanıcısı, nüfusun %51’i ile 41 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı, Nüfusun %54’ü ile 44 milyon aktif mobil sosyal medya kullanıcısıvardır.
-İnsanlar günün ortalama 7 saatini internette geçirirken, günde ortalama 2 saat 48 dk sosyal medyada, 2 saat 44 dk televizyon başında ve 1 saat 22 dk ise müzik dinleyerek internette vakit geçirmektedir.
-Similarweb istatistik verilerine göre ülkemizde en çok kullanılan sosyal ağlar sırasıyla; Google.com.tr, youtube, facebook,
Google.com, twitter, yandex.com, hürriyet.com, instagram, sahibinden.com, ekşi sözlüktür.
-Alexa’s istatistik verilerine göre ülkemizde en çok kullanılan ağlar sırasıyla; Google.com.tr, youtube, Google.com, sabah.com,
haber7.com, facebook, ensonhaber.com, onedio.com, sahibinden.com, instagramdır.

 

 

  • Dijital reklamcılık
  • native reklam
  • doğal reklam

BLOG

Dijital Reklam Ajanslarının
İhtiyaçları Blogumuzda

Logo tasarımından, reklam filmlerine kadar tüm konuları ele aldığımız blogumuzu inceleyebilirsiniz. Sizde dijital reklam ajansları için önemli bilgiler öğrenebilirsiniz.

Yorum Yap
Yorumlar
  • Yorum Bulunamadı.