innovative
works from
digital father
You must feel while designing.
It doesn't matter that the client didn't like your work.
The important thing is you give a work to your client that you are proud of.
Grow a respect to what you are doing!
award1 pointerHoverItem award2 pointerHoverItem

Kurumsal Kimlik Tasarımının
Markalar İçin Önemi Nedir?

Kurumsal kimlik tasarımı ve marka iletişim stratejinin belirlenmesinin firmaların geleceklerini ve hedef kitle algısında nasıl durumlara yol açtığını birlikte görelim.

Devamı için aşağı kaydırın
  • Kurumsal Kimlik
  • Kurumsal Kimlik
  • Kurumsal Kimlik

Global

Kurumsal kimlik çalışmaları markaların çok yönlülüğünü yansıtır.

İmaj

Markanın vizyon ve misyonunu sergilemektedir.

İletişim

Şirket içinde ve dışında iletişim çerçevesinin belirlenmesini sağlar.

Pazarlama

Pazarlama sürecini etkili hale getirir.

Markalaşma

Kurumsal kimlik markalaşma sürecinde en etkili unsurlardan birisi olarak karşımıza çıkar.

Kimlik

Markanın görsel olarak kendini tanıtma yoludur. Hedef kitlesine ve rakiplerine kendini anlatmasında kolaylık sağlar.

Kurumsal Kimlik Çalışması
Nelerden Oluşur ?

Kurumsal kimlik kılavuzu pazarlama sürecinde bir kurumun, duruşunu ve davranışlarını temsil etme biçimidir. Kurumsal kimlik tasarımı kurumun kendini ifade etme biçimi olduğu için her markanın kurumsal çizgisi kendine özgü olmalıdır. Kurumsal kimlik içinde birden fazla öge içerir. Kurumsal kimlik kılavuzunu kapsamında hangi tasarımlar yapılır, birlikte göz atalım.

Kurumsal Kimlik

Markanın Logo Kullanımı ve Renk Standartları

Bir marka için oluşturulan logo amblem+type’dan oluşur. Bazı markalar için ise amblem tercih etmez, sadece type üzerinden ilerler. Logo tasarımında kullanılan her kurumsal renk mutlaka belli bir düşünceyi temsil ediyor olmalıdır. Kurumsal renkler bir nevi hedef kitlenize vermek istediğiniz mesajların, duyguların sembolü olmalıdır. Hedeflediğiniz kitlede pozitif duygular uyandırmalı, ürünlerinizi satın almaya yönlendirme sağlamalıdır. Markaya ait logonun baskı ve dijital ortamlarda kullanılmak üzere pantone, cmyk, rgb, hex, ayrıca maliyetli baskı işlerinde tasarruf sağlamak amacı ile siyah ve beyaz renk versiyonları kurumsal kimlik kılavuzunda yer almalıdır. 


Ayrıca logonun kontrast renk versiyonları da bu kılavuzda yer almalıdır. Markaya ait diğer şubeler veya farklı ülkeler de bu kurumsal kimlik kılavuzunda yer alan standartlara bağlı kalarak hareket etmelidir. Böylelikle kurumsal kimlik bütünlüğü sağlanmış olur. Kurumsal kimlik kılavuzunda logonun kullanım alanları ve varyasyonları belirtilmelidir. Kullanılan logo her alanda sorunsuz uygulanabilir ve işlevsel olmalıdır. 


Örneğin yeri geldiğinde bina giydirmede kullanılacak, yeri geldiğinde de ufak rozette kullanılabilir olmalıdır. Ayrıca önemli bir kritere sahip olan logo tasarımı, markanın yüzünü de ifade edebilen özgün bir tasarıma sahip olmalıdır.

Kurumsal Kimlik

Markanın Yazı Karakterleri ve Font Ailesi

Kurumsal kimlik kılavuzunun içinde yer alan bir diğer önemli unsur ise yazı karakteridir. Her markanın kurum içinde, kurum dışında ve dijitalde kendini ifade ettiği özgün bir yazı karakteri olmalıdır. Marka için belirlenen yazı karakteri okunabilir, sade ve aynı zamanda marka ile bütünleşen bir tarza sahip olmalıdır. Markaya yönelik oluşturulmuş font stilleri şu tiplerden oluşmaktadır.

Marka için seçilen yazı tipi hafif ve ferah bir duygu oluşturmalıdır, yazının satırları arasında gerekli boşlukların olması gerekmektedir, ne çok yakın nede birbirlerinden çok uzakta durulmamalıdır. Paragraflar arasında 1 satır boşluk bulunması gerekmektedir bu sayede yazı daha iyi görünür ve herkes tarafından okunması kolaylaşır. 

Normal Tip: Yazışmalarda, açıklamalarda, iletişim bilgilerinde, kullanılacak metin karakteridir. 
Yarı Kalın Tip: Ara ve alt başlıklarda kullanılmak üzere ara başlıklarda kullanılacak metin karakteridir. 
Kalın Tip: Başlıklarda ve vurgu yapılması gereken yerlerde kullanılacak metin karakteridir. 
İtalik: İmza, dipnot ve kısa açıklamalarda kullanılacak metin karakteridir.

Kurumsal Kimlik
Tasarım Materyalleri

Kurumsal kimlik tasarımında standart olarak görünen, az maliyete sahip olarak nitelendirdiğimiz içeriklerden oluşan küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından kullanılan materyallerden oluşmaktadır. Bu evrak tasarımları kurumun faaliyet gösterdiği sektöre ve alana göre değişiklik gösterebilir.

Logo Kullanımı
Kartvizit
Torba Zarf
Ajanda
Fatura
Klasör Sırtlığı
Antetli Kağıt
Diplomat Zarf
Cep Notluğu
Küp Bloknotluk
Tahsilat Makbuzu
Tediye Makbuzu
CD/CD Kabı
Kapaklı Dosya
Mail İmzası
Mühür
Gider Pusulası
Bayrak Tasarımları
Kurumsal Kimlik

Kurumsal Kimlik Opsiyonel
Tasarım İçerikleri

Marka ve kurumun ihtiyaç duyabileceği 3. opsiyonel içerik listesi aşağıdaki gibidir. Opsiyonel olma sebebi tamamen faaliyet gösterilen sektörün gereklilikleri ile belirlenebilmektedir. Örnek olarak hazır giyim mağazacılık sektörü için amerikan servis tasarımı ihtiyaç listesi içerisinde değildir diyebiliriz.

Ulusal olarak değerlendirilmeyen kurumların üzerinde durmadığı ve atladığı bir nokta var. Şu ana kadar kurumsal kimlik tasarımını 3 farklı bölümde ele almıştık. Olması gereken standart ise bunların bir paket ve kit halinde tasarlanmasıdır. Bu sebeple zamanla doğan ihtiyaçların tasarım çizgisinin bozulmasına neden olan birçok faktörün önüne geçilmiş olur. Bu üç başlık bir firmanın kurumsal olmasını da sağlayamaz. Bunlar markanın dış çerçevesini belirleyebilmek ve markayı konumlandırabilmek için kullanılır. Kurumsal kimlik bir markanın kurum iç ve dış iletişim biçimlerinin tamamına verilen bir isim ve standarttır.

Kurumsal Kimlik İhtiyacınız mı var ?

Bize telefon numaranızı iletmeniz yeterli.

Form Gönderildi!