innovative
works from
digital father
You must feel while designing.
It doesn't matter that the client didn't like your work.
The important thing is you give a work to your client that you are proud of.
Grow a respect to what you are doing!
award1 pointerHoverItem award2 pointerHoverItem
NASIL MARKA OLUNMAZ?
Mayıs 06

NASIL MARKA OLUNMAZ?

NASIL MARKA OLUNMAZ?

06 Mayıs | 968 |
Miraycan MUTLU
Miraycan MUTLU | @miraycanmutlu Social Media Copywriter

Firma sahiplerinin kısıtlı vizyonu ve algısı, lokasyonun kısıtlı olması, belki biraz da mahalle baskısı. Ne istediğini bilmeyen firma sahibi, yönlendirmelere kapalı firma sahibi ve her fikri etrafındaki herkese soran firma sahibi...İşte "bir marka nasıl çöp olur?" sorusunun tüm cevapları. Markasına sahip çıkmayan, sahip çıktığını sanan güzel firma yetkililerimiz. Sizler sayesinde yıllarımızı verdiğimiz eğitim hayatımız, öğrendiğimiz tüm akademik bilgiler çöp oluyor. Tabiki her şey teori değildir, sokağın kokusuna ve dokusuna da bakmak gerekir ancak marka stratejilerinde, okulda öğrenilen akademik bilgi, farkında olmadan kullanılır. Gidiş yolunda küçük bir ışıktır aslında. Firmayı tanımak ve ihtiyaçlarını belirlemektir asıl olan. Çok reklam görmek, çok analiz yapmak ve dikkattir önemli parçalar. Sen kendini geliştirmek için bolca okursun, izlersin, araştırısın, firmana uygun uzun soluklu bir yapı oluşturursun ve karşına "başka yok mu?" sorusu gelir firmadan. İşte vizyonsuzluğun vücut bulmuş hali karşındadır. Nedenleri ve araştırmaları ile açıkladığın yapı bir anda çöküverir. Sonra başlarsın stabile, en iyisi biziz, en lezzetli ekmekler burada gibi metinler çıkar. İşte aslında marka olmak, firma yetkilisinden başlar. Firmasına kendini adayan bir yetkili, sana bütün kapıları açar ama ne istediğini bilmeyen müşteri hem seni geri götürür hem de adamın firmasını bir yere taşımaz. Yani senin vaktin, adamın da parası heba olur.

 

Marka olunmayan maddeler biri de "değişim"dir. Sürekli bir şeyleri değiştirmek isteyen firma sahibi, bir algı oluşmasının önüne geçer. Örnek verdiği kocaman firmaların sırrı aslında tekrar ve istikrardır. Yıllarca marka üzerine yapışan slogan, istikrarlı kullanım ve sloganın bile kullanım haklarının alınması, markalaşma yolundaki önemli adımlardır. Bir sloganı değişirmeden her alanda doğru işlemek, markayı akıllara kazır. Ancak marka sahipleri, sık kullanılan slogan ve kelimeleri "hep aynı şeyleri kullanıyoruz yaa!" diye yorumluyor. Halbuki doğru tekrar, doğru kelimeler ve marka ile bağdaşık bir yapı uzun vadeli bir algı oluşumunun temeli. Bunun farkında olmayanlar, anlamayanlar, aynı yapının kullanılmasını "param boşa gidiyor" diye görüyor. Marka sloganını, yapısını sürekli değiştiriyor ve hedef kitlesinde, potansiyel müşterisinde algı karışıklığına neden oluyor.

  • marka
  • markayönetimi
  • sosyalmedya
  • sosyalmedyayönetimi

BLOG

Dijital Reklam Ajanslarının
İhtiyaçları Blogumuzda

Logo tasarımından, reklam filmlerine kadar tüm konuları ele aldığımız blogumuzu inceleyebilirsiniz. Sizde dijital reklam ajansları için önemli bilgiler öğrenebilirsiniz.

Yorum Yap
Yorumlar
  • Yorum Bulunamadı.