innovative
works from
digital father
You must feel while designing.
It doesn't matter that the client didn't like your work.
The important thing is you give a work to your client that you are proud of.
Grow a respect to what you are doing!
award1 pointerHoverItem award2 pointerHoverItem
Facebook ve Twitterda Ne Tür İçerikler Paylaşılıyor?
Kasım 29

Facebook ve Twitterda Ne Tür İçerikler Paylaşılıyor?

Facebook ve Twitterda Ne Tür İçerikler Paylaşılıyor?

29 Kasım | 678 |
Gizem DEMİRTAŞ
Gizem DEMİRTAŞ | @gizemdemirtas Communications Manager

Bu bölüm, Facebook ve Twitter'da paylaşılan içerikle ilgili literatürü bireyler tarafından inceler. Bireyler kişisel bilgileri, multimedyayı, deneyimleri, yeni dili, görüşleri ve dedikoduları paylaşır.

Adres, fotoğraflar, telefon numarası ve cinsiyet gibi kişisel bilgilerin çoğu Sosyal Medya'da paylaşılmaktadır. Bu bilgilerin kapsamı ve açıklığı literatürde, özellikle gençler ve genç yetişkinler göz önüne alınarak incelenmiştir. Hinduja ve Patchin (2008) gençlerin MySpace'te paylaştığı kişisel bilgileri araştırdı; Lenhart ve Madden (2007) gençlerin ve çevrimiçi Sosyal Ağların gizlilik konularına baktı ve Thewall (2008), MySpace'in cinsiyet analizini çevrimiçi arkadaşlıklara atıfta bulunarak birleştirdi. Madden ve Smith (2010), bireylerin çevrimiçi kişisel bilgileri paylaşma derecesini araştırmış ve bulguları çevrimiçi paylaşılan bilgilerin açıklığında bir artış olduğunu göstermiştir. Örneğin, İnternet kullanıcılarının % 33'ü (ve genç yetişkinlerin % 50'si) çevrimiçi doğum tarihi gibi kişisel bilgileri paylaşıyordu.

Biraz daha eski bir çalışmada Hinduja ve Patchin (2008) kişisel bilgiler için MySpace'i örneklemiştir. Çalışma, ergenlerin neredeyse beklendiği kadar kişisel bilgi açıklamadıklarını göstermiştir. Bulgular % 8,8'inin isimlerinin tam olduğunu, % 57'sinin resim içerdiğini, % 27,8'inin okullarını ve % 0,3'ünün telefon numaralarını gösterdiğini gösterdi. Örneklemin yarısından fazlasının fotoğraf gönderdiği açık olmasına rağmen, adres ve telefon numarası gibi “özel” bilgilerini koruyorlardı. Gray ve Christiansen'e göre (2009) gençlerin, duygusal ya da fiziksel sağlık sorunları gibi kişisel bilgileri, adres ve telefon numarası gibi kişisel ayrıntılardan daha serbest bırakmaları daha olasıydı.

Yukarıdaki literatür, bireylerin çevrimiçi paylaştığı kişisel detayların miktarının bilincinde olduğunu göstermektedir. Ancak, bireyler paylaşacakları bilgi türlerini de ayırt edeceklerdir. Resimler özel olarak kabul edilmez, ancak adres ve telefon numaraları çok daha fazla korunurdu. Bu alandaki literatürün gözden geçirilmesi, çoğu araştırmanın gençler ve genç yetişkinler ile ilgili olduğunu ve yetişkinlerin çevrimiçi nasıl sunulduğunu araştırmak için çok az şey yapıldığını göstermiştir.

Sosyal Medya, çeşitli görsel içeriğin iletişimini ve paylaşımını kolaylaştırdı ve kullanıcılar fotoğraf, podcast (Mathieu 2007) ve vodcast ekleyebilir, düzenleyebilir veya paylaşabilir hale geldi. (Boulos, Maramba ve ark. 2006). Facebook ve Twitter, kullanıcıların birçok bilgi biçimini yüklemesini ve paylaşmasını kolaylaştırdı. Teknolojiler her zaman değişiyor ve bir bireyin bir Facebook hesabı ve bir Flickr hesabı ile bir haber topluluğunun (Digg gibi) olması durumunda, artık tüm bunları bir Facebook hesabıyla birleştirebiliyorlar. Kişisel fotoğraflar (Van House 2009), müzik videoları (Cohen 2010) veya açık ve karşıt film (Naím 2007) gibi veriler daha geniş bir kitleye çevrimiçi olarak aktarılabilir, indirilebilir veya yayınlanabilir hale geldi. Facebook'taki haber akışı (resmi olarak duvar), bireylerin YouTube gibi diğer uygulamalardan haber makalelerini ve videoları paylaşmalarına olanak tanıyor. Tatil fotoğrafları veya kısa filmler gibi kendi verilerini de oluşturabiliyorlar. Madden ve Smith (2010), 2010'da İnternet kullanıcılarının % 42'sinin, kendi fotoğraflarının çevrimiçi olarak kullanılabildiğini, 2006’da ise % 23’ten fazla kullanıcı bunu belirtti. Yeni uygulamalar, multimedya oluşturmaktan daha fazlasını depolamaktan daha fazlası. Örneğin, 2012 için en iyi zaman dergilerinden (Aamoth 2012) biri olan Instagram, telefon kameralarıyla çekilen fotoğrafların kolayca düzenlenmesini, filtrelenmesini ve sosyal medyaya yüklenmesini sağlayan bir uygulama olarak karşımıza çıktı (Hochman & Schwartz 2012). Fotoğraflar ve multimedya, bilgileri endekslemek için kullanıcı tarafından etiketlenebilir, bu şekilde başkaları tarafından alınabilir ve aranabilir hale geldi (Al-Khalifa 2007).

Facebook ve Twitter bir ortam içinde metin, köprü metni ve multimedya gibi farklı semboller kullanır; ve bunu yaparken iletişim tarzı gelişir (Gorman 2005, Orr 2007). Yazılı mesajlaşmanın dili nasıl değiştirdiği hakkında çok fazla tartışma var (Tagliamonte ve Derek 2008). Facebook ve Twitter bu eğilimi takip ediyor. Blog ve wiki'ler uzun süredir, tahmin edilen bilgilere izin verirken, Tweet'ler ve Facebook durum güncellemeleri sadece kısa cümleler için izin verir. Kullanıcı özlü ve kısaltılmış dile güvenmelidir (Tagliamonte ve Derek 2008). Yüksek sesle gülmek (LOL) ve aman Tanrım (OMG) gibi kesilmiş cümleler nadir değildir ve sosyal medyada yer kazanmak için kullanılır (Thurlow 2006).

Sosyal Ağ Siteleri ve mikrobloglar durum güncellemeleri sağlama işlevini görür (Fox ve ark. 2009). Örneğin, Twitter kullanıcıları “neler oluyor” sorusunu yanıtlamaya davet ederdi? (Twitter 2010), Facebook, “o sırada ne düşünüyorsunuz?” (Facebook 2010) veya daha yakın bir tarihte “aklınızdakileri” (Facebook 2012b) ile durum güncellemesini isteyerek o anda yaptıklarını paylaşmaya teşvik eder. Bazıları çevrimiçi bilgi paylaşımının yaratıcı bir çabadan ziyade yayın yapmakla aynı olduğunu savundu. Manago ve diğ. (2012), statü güncellemelerinin düşündüğünüzün ifadesinden çok yayın yapmak gibi olduğunu savunurken, Solove (2007) kendi imajını geliştirmenin bir yolu olduğunu gözlemledi.

İnsanlar sosyal medyayı birçok farklı amaçla kullanıyor ve sosyal medya insanları içerik paylaşmak konusunda teşvik ediyor. Burgess ve Green (2009), Sosyal Medya'nın, sanatın oluşturulmasını kolaylaştırmadığı halde paylaşım için bir platform sağlama rolünü görüyor. Bu etkinlikler çevrimiçi ortamlara özgü olmasa da, küresel bir izleyici kitlesini daha kolay buluyorlar (Davis LM 2010). İnsanlar Sosyal Medya'yı birçok farklı sebepten dolayı kullandılar ve yeni bir içerik paylaşımını destekliyorlar. İçeriğin kendisi yeni değil çünkü insanlar yüzlerce yıldır dergiler yazıyorlar, fotoğraflar ya da görsel sunumlar yapıyorlar ve ağ kuruyorlar, ancak Facebook ya da Twitter'da yönetilebilen bilgi türlerinin birleşimi muazzam. Sosyal Medya'da paylaşılan bu zengin bilgi, 'etkileşim' boyutuna eklenmiştir. Bu, insanların gönüllü bilgileri temsil etmelerini ve fikirlerini hem olumlu hem de olumsuz olarak yorumlamalarını ve paylaşmalarını sağlar. Ve bu içerik, dünyanın farklı yerlerinde çok geniş bir kitleye sunulur, ayrıca uzman görüşleri ile zenginleştirilip alaycıların eleştirdiği bir yeteneğe de sahiptir (Davison, Singh & Cerotti 2010). Aşağıdaki bölüm Facebook ve Twitter kullanımının sebeplerini ve motivasyonlarını tanımlayacaktır.

  • facebook içerik
  • twitter içerik
  • içerik yönetimi
  • sosyal medya içerik yönetimi

BLOG

Dijital Reklam Ajanslarının
İhtiyaçları Blogumuzda

Logo tasarımından, reklam filmlerine kadar tüm konuları ele aldığımız blogumuzu inceleyebilirsiniz. Sizde dijital reklam ajansları için önemli bilgiler öğrenebilirsiniz.

Yorum Yap
Yorumlar
  • Yorum Bulunamadı.