innovative
works from
digital father
You must feel while designing.
It doesn't matter that the client didn't like your work.
The important thing is you give a work to your client that you are proud of.
Grow a respect to what you are doing!
award1 pointerHoverItem award2 pointerHoverItem
VİDEO REKLAMLARINDA EZOP ETKİSİ
Mayıs 20

VİDEO REKLAMLARINDA EZOP ETKİSİ

VİDEO REKLAMLARINDA EZOP ETKİSİ

20 Mayıs | 624 |
Miraycan MUTLU
Miraycan MUTLU | @miraycanmutlu Social Media Copywriter

Eski Yunan masalcısı Aisopos (Ezop), M.Ö 6.yy'da yaşamıştır. Yaşantısı ile ilgililer kesin değildir ancak masallarında zekice mesajlar vermektedir. Bu mesajları, hayvanları ve bazen de bitkileri canlandırarak insan özelliklerinde konuşmalar ile aktarmaktadır. Fablları öğretici ve ders verici niteliktedir. Ezop, fabllarında olayı aktardıktan sonra asıl söylemek istediğini ve vermek istediği mesaja son kısımda yer vermektedir. Son kısımda özet bir cümle ile kıssadan hisseleri, okuyucuya aktarır.

Günümüzde popüler dünyada video reklamları, firmaların satış ya da pr'ını yapmaya yönelik niteliktedir. Firmalar, talep ettikleri amaç doğrultusunda reklam ajanslarına giderek bu taleplerini gerçeğe dökmek isterler. Video reklamları aslında markanın canlandırılmış halidir. Marka nasıl gözükmek isterse, video da o şekilde yönlendirilir. Günümüzde video reklamı izleme süreleri kısaldığı için mesajın en kısa sürede, vurucu ve net şekilde hedef kitleye aktarılması gerekmektedir. Bu noktada firmalar, Ezop'un fabllarında yaptığı gibi olayı olayı anlatır, son vurucu kısmı videonun sonunda kullanıcıya aktarırlar. Çünkü akılda kalıcı olan son kısımdır. Hepimizin zihninin derinliklerinde olan sloganlar da bu yöntemle hafızalara kazınmıştır. Örneğin; "Uğur derin dondurucu", Muya'nın "bu terlik tam benlik"sloganları gibi çalışmalar, reklamın sonunda kullanıcıya verilmiştir. En son verilen mesajın, akılda daha fazla kalıcı olmasından dolayı bu yöntem pek çok marka tarafından kullanılmaktadır. Tıpkı Ezop'un fabllarında kullandığı gibi global reklamlar da önce olayı anlatıp, son kısımda vermek istedikleri mesajı kullanıcılarına sunmaktadır.

Her iki örnek de zihnin çalışma sistemine dayanır. Sadece video reklamlarında değil; filmlerde, konferanlarda, siyasi konuşmalar gibi topluluğa hitap eden çoğu çalışmada, izleyicinin zihninde kalması istenen mesaj en sonda verilir. Milattan önceki dönemlerden itibaren kullanılan bu yöntem, öncelikle masallarda, fabllarda, hikayelerde, kitaplarda; modern dünyada ise videolarda, reklamlarda, televizyonda ve sinemalarda kullanılmaya devam etmektedir. Sosyal medya yönetiminde de izleyeceğimiz strateji için yol göstereci olan bu çalışmalar, aslında hep zihnin işleyiş temellerine dayanır.

Ezop, bu yöntemi en net ve kısa olarak kullanan bir yazardır. Şimdilerde de reklam videolarının sürelerinin kısalması, Ezop'un bu yöntemini anımsatmaktadır. Olayı kısaca anlatıp, verilmek istenen mesajı son kısımda vurucu ve net bir şekilde vermek, her zaman izleyici ve okuyucunun zihninde daha iyi yer edecektir.

  • reklam
  • video
  • güncel
  • sosyalmedya
  • medya
  • marka

BLOG

Dijital Reklam Ajanslarının
İhtiyaçları Blogumuzda

Logo tasarımından, reklam filmlerine kadar tüm konuları ele aldığımız blogumuzu inceleyebilirsiniz. Sizde dijital reklam ajansları için önemli bilgiler öğrenebilirsiniz.

Yorum Yap
Yorumlar
  • Yorum Bulunamadı.